Műszaki Vizsga Zöldkártya Belépés
MVZ KezdőoldalFriss hírekCikkekAutós FórumAutós képekRegisztrációMagunkrólMédiaajánlatKapcsolatMenü

Gépjármű átírás költségei - Gépjármű átírási illeték

A gépjármű átírásnál a következőket kell tennünk és fizetnünk

Tulajdonszerzést igazoló irat

Rendelkeznünk kell egy tulajdonszerzést igazoló okmánnyal, ez lehet az adásvételi szerződés.


Eredetiség vizsgálat

El kell végeznünk az eredetiség vizsgálatot a gépjárművön, ezt vagy az eladónak vagy az új tulajdonosnak kell elvégeztetnie. Jogszabályban ez tudtom szerint nincs előírva, ezért közös megegyezés tárgya.

Az eredetiség vizsgálat fizetése is megegyezés alapján történik. Általában fele-fele alapon. Arra figyeljünk oda, ha a vevő intézi az eredetiség vizsgálatot, akkor az adásvételi szerződés megjegyzés rovatába, vagy valahol a szerződés alján tüntessük fel - "Amennyiben az eredetiség vizsgálat eredménye a vevőre nézve negatív hatású, a szerződés érvényét veszíti!"

Eredetiség vizsgálat hatósági árlista:

Személyautó:
 • 1400 cm3-ig 17 000 Ft
 • 1401-2000 cm3-ig 18 500 Ft
 • 2001 cm3 felett 20 000 Ft
Motorkerékpár:
 • 500 cm3-ig 15 500 Ft
 • 500 cm3 felett 17 000 Ft
Kis tehergépkocsi
 • össztömeg: 3,5 t-ig 20 000 Ft
 • tehergépkocsi össztömeg: 3,5-7,5 t-ig 21 000 Ft
 • össztömeg: 7,5 t-tól 22 000 Ft
Autóbusz
 • száll. szem. sz.: 20 főig 21 000 Ft
 • száll. szem. sz.: 20 fő felett 22 000 Ft

Mezőgazdasági vontató, lassú jármű 20 000 Ft

Pótkocsi
 • könnyű pótkocsi (lakókocsi): 16 000 Ft
 • nehéz pótkocsi 17 500 Ft
 • különleges pótkocsi (felépítménnyel ellátott): 19 000 Ft

A vizsgálat után kapunk egy okmányt ami igazolja a gépjármű eredetét, ez az okmányt is magunkkal kell vinni. Az okmány 60 napig érvényes!


Kötelező biztosítás

A vevőnek meg kell kötni a biztosítást a gépjárműre legalább egy negyed évre. Ezt bárhol megteheti ahol erre lehetőség van. Ennek összege függ az éppen választott biztosítótól, a gépjármű hengerűrtartalmától, a tulajdonos és az üzembentartó életkorától és sok esetben még a gépkocsi színétől is (és még sok minden mástól).


IRÁNY AZ OKMÁNYIRODA

(bármelyik okmányirodában lehet intézni)

Legyen nálunk a Forgalmi engedély

Az okmányirodába vinni kell magunkkal az eladó nevére szóló forgalmi engedélyt! Ezt az okmányt el fogják venni tőlünk és újat kapunk helyette, amin már a mi adataink szerepelnek. Ennek jelenlegi (2008.01.30) díja 6.000 Ft.


Törzskönyv

Szintén legyen nálunk a törzskönyv (ha új típusú forgalmi engedéllyel rendelkezik, egyéb esetben nem kell.). A törzskönyvet is szintén elveszik és újat adnak helyette. Ennek díja jelen pillanatban 6.000 Ft .


Vagyonszerzési illetéket kell fizetnünk

1990. évi XCIII. Törvény (24. §)
(1) Gépjármű tulajdonjogának megszerzése esetén
az illeték mértéke a hajtómotor hengerűrtartalmának minden megkezdett cm 3 -e után 18 forint az alábbi eltérésekkel:

a) az 1890 cm 3 -t meghaladó hengerűrtartalmú személygépkocsi és az 500 cm 3 -t meghaladó hengerűrtartalmú motorkerékpár esetén minden megkezdett cm 3 után 24 forint;

b) kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott gépjármű esetén a hajtómotor teljesítményének minden megkezdett 1 kW-ja után 400 forint;

c) Wankel hajtómotorral üzemelő gépjármű esetén a kamratérfogat minden megkezdett cm 3 -e után 36 forint.

(2) Pótkocsi tulajdonjogának megszerzéséért, ha a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege a 2500 kg-ot nem haladja meg 9000 forint, minden más esetben 22 000 forint illetéket kell fizetni.

(3) Gépjárműre, pótkocsira vonatkozó haszonélvezet, használat, illetve üzembentartói jog megszerzése esetén az (1) és (2) bekezdésben meghatározott illetékek 25%-ának megfelelő illetéket kell fizetni.

(4) Amennyiben gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának megszerzésével egyidejűleg haszonélvezeti, használati vagy üzembentartói jog alapítása történik, illetve gépjármű, pótkocsi tulajdonjogát az azon fennálló használati, haszonélvezeti, illetve üzembentartói jog jogosítottja szerzi meg, a tulajdonjog megszerzőjét terhelő illeték megállapítása során az (1)-(2) bekezdések alkalmazásával megállapított illetéket csökkenteni kell a haszonélvezeti, használati, illetve üzembentartói jog megszerzéséért a (3) bekezdés szerint fizetendő illeték összegével.

(5) Gépjármű, pótkocsi tulajdonjoga, illetve gépjárműre, pótkocsira vonatkozó haszonélvezeti, használati jog meghatározott hányadának megszerzése esetén a megszerzett hányadra arányosan eső illetéket kell fizetni.


Ha nem a tulajdonos intézi a gépjármű átírását

Ha nem a tulajdonos intézi a gépjármű átírását , akkor szükség lesz egy meghatalmazásra a intéző személy részére.
Letölthető meghatalmazások>>


Hitelátvállalás esetén:

Ha a járművön előzőleg volt hitel, vagy hitel átvállalás, akkor kellenek a hitel törléséről, illetve a hitel átvállalásáról szóló banki okmányok is!


Cég esetén:

 • aláírási címpéldányra szükség lesz
 • cégbírósági bejegyzés
 • cég ügyintézőjének eljárási jogosultságát igazoló megbízás
 • illetékmentesség esetén az arról szóló, az Illetékhivatal által kiadott igazolás

Ennyi teendőnk van csupán:)

Amennyiben nem akarjuk ezt az utat magunk végigjárni jobb ha megbízunk egy céget evvel. Jobb oldalt a hirdetések között találunk is pár céget erre a célra!


Műszaki vizsga emlékeztető


Honlap készítés | C 2008-2012 Műszaki Vizsga Portál | Felhasználási feltételek | Médiaajánlat