Műszaki Vizsga Zöldkártya Belépés
MVZ KezdőoldalFriss hírekCikkekAutós FórumAutós képekRegisztrációMagunkrólMédiaajánlatKapcsolatMenü

Szélvédő üveg gravírozás

Gravírozás:

A gravírozás porszórással történik. A nagy nyomáson kifújt kristályos porszemcsék egy sablonon keresztül az üvegnek ütköznek és az üveg felületét megsértik, karcolják. Természetesen több millió porszemcse ütközik az üvegnek mire olyannyira felsérti a felületet, hogy az homályossá válik. Az üveg felület csak ott válik homályossá, ahol a sablon üres részei vannak. A sablon állhat számokból és betűkből egyaránt, de különböző formákat is létrehozhatunk.

Van értelme gravíroztatni az ablaküvegeket?

Az autós iparban elterjedt szokás lett az új autók szélvédőinek és lámpáinak azonosítóval való ellátása. Tény hogy jó üzletnek bizonyult, de a kérdés hogy miben segít nekünk a gravírozás?

Rendszám gravírozása a szélvédőkbe?

Remek ötlet, hogy a rendszámot belegravíroztatjuk a szélvédőkbe, így nem lesz érdemes ellopni a gépkocsi, mivel a szélvédők jól beazonosíthatók!

Gondolkodjuk fordítottan.
Mi történik akkor, ha egy ütközés után megsérül az első vagy hátsó rendszámtáblánk? Az történik, hogy a következő vizsga alkalmával újra kell cserélni. Természetesen új rendszámot kapunk, a régit bezúzzák. Na most nagyot pislogunk mikor minden ablakunkon más számok szerepelnek! Igaz? Ha a rendőrnek erre lenne ideje, akkor biztos minden sarkon kérdőre vonna, hogy lopott alkatrészekből van a kocsid összerakva?

Alvázszám gravírozása a szélvédőbe?

Ami a rendszámnál jobb megoldásnak látszik, az-az alvázszám, mivel az biztos, hogy a gépkocsin marad. Gravírozzuk az alvázszámot a szélvédőbe? Én személy szerint visszataszítónak találom, hogy egy hosszú karaktersorozatot látok akármerre nézek az autóban. Egyébként van még egy érdekes kérdés evvel kapcsolatban... mit érünk el azzal hogy az alvázszám látszik a szélvédőben? Mivel tudja azt bárki is összenézni? Hallottál már olyat, hogy a rendőr megnézni az alvázszámot? Hol fog kiderülni, hogy az a szám nem azonos az alvázban lévővel. Vizsgán nem kell megnézni, ezért senki nem foglalkozik vele. Ha meg nagyon feszegetik, azt mondod, hogy bontóban vetted, mert betörték az üvegeidet. Na erről ennyit.

Mi történik, ha a gépkocsit 1-2 éves korában totálkár éri?

A biztosító nyilván nem fizet, mert mi okoztuk a kárt (rossz esetben) Tehát van egy rommá tört gépkocsink amiben van még pár használható alkatrész, amit a bontóban értékesíteni tudunk. Na de. mit ér a bontósnak egy olyan szélvédő (oldalüveg) amiben más gépkocsihoz tartozó azonosítók vannak? Nem elég hogy van egy törött autónk még az ép alkatrészeket sem tudom értékesíteni belőle. Azért nem ennyire siramas a helyzet mint írom, mert azért még van néhány értékes alkatrész a szélvédőn kívül, ami megéri a pézét.

Hogy tüntethető el a gravírozás?

Én már láttam nem egy autón olyan megoldást, hogy a gravírozás vonalában egy homályosított sáv volt. Mivel nem lehet a jelöléseket kiszedni, ezért egy teljes sávban homályosítva (gravírozva) lett az üveg. Nem is nézett ki olyan rosszul.

Mi haszna van a gravírozásnak?

Mindenképpen van némi hátráltató ereje az autó tolvajok ellen, mivel ma már azért lopnak főleg autót, hogy azt darabonként értékesítsék. Éjszaka ellopják a gépkocsit és mire a tulaj rájön, hogy nincs autója az már a darabokban polcra készen várja a vásárlókat. Azért azt tudni kell, hogy nem a szélvédő (és abból is csak az oldalüvegek) a legértékesebbek az autóban. Ezért pusztán azért, mert gravírozva van az üveg ugyan úgy el fogják lopni a gépkocsit.

UV-gravírozás:

Az UV - gravírozás egy sokkal modernebb formája a hagyományosnak már nem mondható porszórásos gravírozásnak. Itt nem a felület felszínére viszik fel az azonosítót, hanem bele az alkatrész belsejébe. A technika hatalmas előnye hogy alig látható szabad szemmel illetve szinte minden elemet meg lehet jelölni úgy a segítségével, hogy az külsőleg nem látható, csupán UV fény hatására.

A karosszéria elemek gravírozására is van lehetőség ezzel az eszközzel anélkül, hogy külsérelmi (esztétikai) nyomot hagynánk a fényezésen. Az eszköz mélyen a festékréteg alá helyezi el a kívánt jelet (ami az alvázszám) így szabad szemmel nem látható csak UV fény hatására.


Műszaki vizsga emlékeztető


Honlap készítés | C 2008-2012 Műszaki Vizsga Portál | Felhasználási feltételek | Médiaajánlat