Muszaki Vizsga Zöldkártya Belépés
MVZ KezdooldalFriss hírekCikkekAutós FórumAutós képekRegisztrációMagunkrólMédiaajánlatKapcsolatMenü

Átvertek a műszaki vizsgáztatáskor? Jogos ennyit kérni?

A témát 2013.03.30. -án/én nyitotta meg Nelli76.
Felhasználónév: Jelszó: Oldal frissítése
A szöveget figyelmesen írd meg, mert módosításra egyenlore nincs lehetoség!
Nelli76 téma leírása. 2013.03.30. 08:44 |
Attól félek, hogy átvertek, nem értek a műszaki vizsgához és ezt kihasználták. E hó 25-én du odavittem egy kisvárosunkban található autószerelő műhelybe az autómat, másnap telefonáltak, hogy kész. Kérdeztem, mennyi pénzt vigyek, akkor mondták a 52 e Ft-ot. Már akkor sem tetszett, rákérdeztem és később személyesen is, erre számlákat mutogattak, illetve kirészletezték nekem, hogy mi mennyi. Akkor sem éreztem kielégítőnek, OK, volt anyagköltség, meg azt mondták, hogy számlát írtak róla és azért meg óradíj stb. Az a bajom, hogy van az a díj, ami a személygépkocsikra vonatkozik, és 22 e Ft körül van. Én erre az összegre számítottam, és ami még kérdés nekem, hogy ebben a 22 e Ft-ban benne van a Közlekedési Hatóságnak fizetendő díj, illetve hogy van ez, hogy van egy ilyen, legalábbis tavalyelőtt egy másik helyen külön volt pár napos eltéréssel, hogy vizsgára felkészítés. Külön pénzért? Ez legális, illetve minden helyen ez van és külön pénzt kérnek érte vagy ha valaki férfi vagy haver, akkor ez ingyen van? Engem úgy gondolom, átvertek.
Van az a zöld számla, na, azon szerepel,hogy műszakira felkészítés, vizsgáztatás: 14500 Ft, alatta anyagköltség (izzók, ablaktörlő lapát, fagyálló, szélvédőmosó folyadék), összegezve 22925 Ft, ÁFÁ-sítva 29115 Ft. Ezt elfogadnám. DE! Van egy másik papír, fölül a főcím vagy mi a bal fölső sarokban: Nemzeti közlekedési hatóság, megnevezés: vizsgálat M1 kateg. jmű, és M1 és N1 kateg. jmű pótkocsija időszakos műszaki v. Tehát ez is az egyik kérdésem, hogy ez nem kellett volna, hogy benne legyen abban, amit a zöld számlán látok?
Ezenkívül van egy harmadik papír, fölül szállítóként megnevezve O Kft, kisvárosunkból egy autószalon, a körbe zárt villám jelével. Vevő ugye én. Tételek: időszakos műszaki vizsgálat-tanúsítvány díj 8763 Ft,alatta szervizkedvezmény időszakos műszaki vizsgálat díjából -2002 Ft, alatta tanúsítványadói díj,hatósági vizsga kiegészítő díj M1 járműkategória: 6738 Ft. Összesen 13500 Ft. Az a bajom, hogy a három papíron mindegyiken szerepel ilyesmi sor,hogy műszaki vizsga, vagy vizsgálat. Ezt most háromszor számolták el, és így jött ki a 29115 Ft plusz 9550 Ft plusz 13500 Ftból összesen 52165 Ft. Akkor mi van azzal, hogy a ilyen szgk-k műszaki vizsgáztatásának díja 21290 Ft. Valaki legyen szíves segítsen, és abban is esetleg, hogy visszaélés esetén hova fordulhatok.
BAKSICS hozzászólása. 2014.04.02. 20:17 |
BAKSICS: Majdnem ebben az évben volt...:-(
BAKSICS hozzászólása. 2014.04.02. 20:15 |
Szervusz!

Azt kell tudnod, hogy a személygépkocsi műszaki vizsga hatósági díja 16.290,-Ft. Ezt vagy Te fizeted meg, ha személyesen viszed az NKH-hoz a kocsid, vagy a vizsgáztató szerviz fizeti meg. A szervizek nyilván felszámítanak valamennyi díjat, mint profitot.
Az általad fizetett összeg sok. Kérdés azonban, hogy mit rendeltél meg tőlük, és mit írtál alá ezzel kapcsolatban. Korrekt szerviz, csak akkor végez meg nem rendelt javításokat egy vizsgára szánt autón, ha előtte egyeztetett a tulajjal, és az jóváhagyta. Ha tehát Te aláírtál egy olyan meghatalmazást, hogy a szerviz elvégezheti a műszakihoz szükséges javításokat, akkor nehéz kifogásolni a kiszámlázott javításokat, mert laikusként nem tudod ellenőrizni, hogy az tényleg szükséges volt-e, illetve tényleg elvégezték-e a javításokat.
Ha nem volt ilyen meghatalmazás, akkor kifogásolható a jóvá nem hagyott javítások kérdés nélküli elvégzése. Bár ebben az esetben is macerás az orvoslás. A "izzók, ablaktörlő lapát, fagyálló, szélvédőmosó folyadék" tételek - bár nem ismerem a kocsid márkáját - kicsit húzósak, főleg, ha minden lámpád világított, volt rajta ablaktörlőlapát, volt ablakmosó folyadék. Mert csak ezek HIÁNYA, vagy működőképtelensége lehet ok a műszakira felkészítéskori felhasználásra. A fagyálló mindenképp indokolatlan, mert biztos vagyok abban, hogy volt valamilyen hűtőfolyadék az autódban, különben nem üzemelt volna.
A három papírod közül az első és a harmadik a szerviz(ek) által felszámított költségeket tartalmazzák, a második pedig a tényleges műszaki vizsga műszaki lapja vagy számlája.
Tehát az első és harmadik számlák tételeinél van mit keresned.
Ezek szerint véleményem szerint drága helyet választottál. Egy korrekt helyen 22e körül megúsztad volna, ha nincs ténylegesen javítani való hiba az autódon. De az nem "izzók, ablaktörlő lapát, fagyálló, szélvédőmosó folyadék", mert ezek nem olyan dolgok, amelyek egyébként hiányoznak egy használatban lévő, elfogadható műszaki állapotú autóból.

Összefoglalva:
1. a szervizek által megadott vizsgadíj általában már tartalmazza az NKH-nak fizetendő hatósági díjat és a szerviz hasznát, bár vizsgahelyenként változik;
2. a vizsga előtti átvizsgálás vagy ingyenes (pl. Autóklub) vagy különdíjas és választható;
3. a vizsgára felkészítés - ha szükséges - különdíjas, külön megrendelésre.

Ha a szervízzel nem jutsz dűlőre, akkor a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz tudsz még fordulni.

 


Műszaki vizsga emlékeztető


Honlap készítés | C 2008-2012 Műszaki Vizsga Portál | Felhasználási feltételek | Médiaajánlat